Snurken is een veelvoorkomend probleem waarbij tijdens de slaap een zagend of brommend geluid wordt geproduceerd. Het wordt veroorzaakt door een vernauwing in de luchtwegen, waardoor de luchtstroom belemmerd wordt en de weefsels in de keel gaan trillen. Snurken is vaak een onschuldige maar soms sociaal zeer hinderlijke kwaal die veel invloed kan hebben op iemands dagelijks leven. Soms kan het echter een symptoom zijn van het slaapapneusyndroom, welke vaak wel een behandeling behoeft. Meer uitleg hierover vindt u onder snurken met ademstops. Het geluid kan soms zo sterk zijn dat een partner, huisgenoot of buren er last van kunnen hebben.
Meer infoAfspraak maken
In verband met snurken heeft uw huisarts u doorverwezen. Wanneer wij de verwijzing hebben ontvangen (in de meeste gevallen digitaal), zal onze secretaresse contact met u opnemen om een afspraak in te plannen. U kunt uiteraard ook zelf met ons contact opnemen om een afspraak in te plannen via onderstaande gegevens.
Behandeling
De KNO-arts stelt vragen om erachter te komen wat de oorzaak is van het snurken. Hierna zal de KNO-arts de neus en keel onderzoeken. Soms wordt er gebruik gemaakt van een flexibel slangetje om de keel tot aan de stembanden te bekijken om zo te beoordelen of er een vernauwing aanwezig is.
Als er ook ademstops zijn tijdens het slapen en u heeft klachten van slaperigheid overdag en/of ochtend hoofdpijn dan kan dit passen bij een slaapaneusyndroom. Meer uitleg hierover vindt u bij de uitleg over snurken met ademstops. Om vast te stellen of sprake is van een slaapapeusyndroom wordt er door de arts een nachtelijke meting tijdens de slaap verricht. Dit heet een polygrafie. Hierbij wordt het snurken, de zuurstof in het bloed en de ademstops geregistreerd.
Wanneer de KNO-arts de oorzaak vaststelt van het snurken is dit in sommige gevallen te behandelen. Er zijn meerdere behandelingen mogelijk onder andere aanpassingen in uw leefstijl of een snurkbeugel. In enkele gevallen zijn er ook operatieve behandelingen mogelijk. De behandeling van snurken zonder dat er sprake is van het slaapapneusyndroom wordt niet altijd vergoed door de zorgverzekeraar. Het bezoek aan onze kliniek wordt echter wel vergoed.
Niet operatieve behandelingen van snurken
Snurkbeugel (MRA = mandibulair (kaak) repositie (verplaatsing) apparaat)
Het bitje is zo gemaakt dat het de onderkaak naar voren houdt tijdens de slaap en hierdoor ontstaat er meer ruimte in de keel. Het is een goede behandeling van snurken als de vernauwing zit bij de huig of de achterzijde van de tong. Er zijn meerdere bitjes op de markt en u kunt ze ook op maat laten maken. Indien er geen ademstops zijn tijdens het slapen wordt dit meestal niet vergoed door de zorgverzekering. Voor de MRA verwijzen we u naar de Mond-, Kaak-, en Aangezichtschirurgie in ziekenhuis Bernhoven of naar gespecialiseerde tandartsen in de regio. Eventueel kunt u ook eventueel een niet op maat gemaakte snurkbeugel krijgen, de Oniris beugel, deze is verkrijgbaar op de poli.
Neusspreider of pleisters
In sommige gevallen komt het snurken door een nauwe neusgang. Hierbij kunt u door middel van een pleister (aan de buitenzijde van de neus) of een spreider (aan de binnenzijde van de neus) de neusgangen meer proberen te openen. Er zijn veel verschillende producten op de markt. Deze worden niet vergoed door de zorgverzekering.