Als er ook adempauzes optreden tijdens het snurken betekent het dat u tijdens het slapen even stopt met ademen. Een apneu is een adempauze van meer dan 10 seconden. Dit kan leiden tot herhaaldelijke onderbrekingen van de slaap en zuurstoftekort in het lichaam. Omdat de slaap onderbroken wordt komt u niet in een diepe slaap wat ervoor zorgt dat u niet uitgerust wakker wordt. Ook kunnen er klachten zijn van ochtendhoofdpijn.
OSAS (obstructief slaapapnoesyndroom)
OSAS is de afkorting van obstructief slaapapneusyndroom
Dat kan ontstaan doordat er een deel van de ademweg dichtvalt.
- Men spreekt van obstructief slaapapneusyndroom (OSAS) als iemand:
’s nachts meer dan 5 keer per uur een adempauzes heeft én - overdag zeer slaperig of zeer vermoeid is én
- er geen andere reden is voor de ernstige slaperigheid of vermoeidheid overdag, zoals slaaptekort of slapeloosheid.
Afspraak maken
In verband met eventuele slaapapneu heeft uw huisarts u doorverwezen. Wanneer wij de verwijzing hebben ontvangen (in de meeste gevallen digitaal), zal onze secretaresse contact met u opnemen om een afspraak in te plannen. U kunt uiteraard ook zelf met ons contact opnemen om een afspraak in te plannen via onderstaande gegevens.
Behandeling
De KNO-arts stelt vragen om erachter te komen wat de oorzaak is van het snurken. Hierna zal de KNO-arts de neus en keel onderzoeken. Soms wordt er gebruik gemaakt van een flexibel slangetje om de keel tot aan de stembanden te bekijken om zo te beoordelen of er een vernauwing aanwezig is.
Als er ook ademstops zijn tijdens het slapen en u heeft er klachten van dan heet dit een slaapaneusyndroom. Om vast te stellen of er sprake is van een slaapaneusyndroom wordt er door de arts een nachtelijke meting tijdens de slaap verricht voorafgaand aan het bezoek. De vorm van slaapregistratie die wij gebruiken heet polygrafie. Hiermee wordt de slaap, het snurken, de zuurstof in het bloed en de ademstops geregistreerd.
Er zijn meerdere behandelingsopties mogelijk. Denk hierbij ook aan het aanpassen van uw leefstijl. De behandelingen voor obstructief slaapaneusyndroom worden vergoed door uw zorgverzekeraar. Het is belangrijk om slaapaneusyndroom serieus te nemen, omdat het kan leiden tot gezondheidsproblemen zoals hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten, diabetes en een verminderde levenskwaliteit.
Nachtelijke meting
Gedurende 1 nacht wordt de kwaliteit van de ademhaling geregistreerd. Tijdens dit onderzoek kunnen we meten of er momenten zijn dat u oppervlakkig ademhaalt (hypopneu) of zelfs even helemaal stopt met ademhalen (apneu). Het onderzoek wordt verricht door de KNF afdeling in Bernhoven, de kwaliteit van de meting is hierdoor van ziekenhuiskwaliteit. Voor het onderzoek brengt de medisch assistent(e) in Bernhoven de meetinstrumenten aan. Hiermee kunt u ’s nachts gewoon in uw eigen bed slapen.
Niet operatieve behandelingen van obstructief slaapaneusyndroom (OSAS)
Continue Positieve Airway Pressure (CPAP)
Voor personen met frequente ademstops is de beste behandeling CPAP-apparatuur. CPAP is de afkorting van Continue Positieve Airway Pressure.
Dit betekent dat er continu een positieve luchtdruk wordt gecreëerd. Hierbij draagt een patiënt een (neus)masker die via een slang met een apparaat verbonden is. Dit apparaat pompt voortdurend lucht de neus en/of keel in, zowel tijdens inademing als de uitademing. Hierdoor ontstaat er een overdruk zodat de luchtweg niet samenvalt. Met een CPAP slapen vraagt zeker in het begin gewenning en tijd. Door de CPAP wordt de kwaliteit van uw slaap beter waardoor u beter uitgerust wakker wordt en zult u overdag beter functioneren. Er is veel te doen geweest in het nieuws over de CPAP-apparaten van Philips. Deze zijn intussen uit de handel genomen en de apparaten die nu op de markt zijn voldoen aan alle veiligheidseisen.
Zekerheidshalve werken wij met resmed, voor informatie over CPAP therapie verwijzen we u naar Resmed.
Wij werken samen met twee leveranciers Mediq en Vivisol.
Snurkbeugel (MRA = mandibulair (kaak) repositie (verplaatsing) apparaat)
Het bitje is zo gemaakt dat het de onderkaak naar voren houdt tijdens de slaap hierdoor ontstaat er meer ruimte in de keel. Het is een goede behandeling als de vernauwing zit bij de huig of de achterzijde van de tong. Voor de MRA verwijzen we u naar de Mond-, Kaak-, en Aangezichtschirurgie in Bernhoven of naar gespecialiseerde tandartsen in de regio. In ziekenhuis Bernhoven wordt er gewerkt met het bitje van Somnomed
Positie trainer
Een groot deel van de patiënten met slaapapneu heeft dit voornamelijk als ze op de rug liggen. Er bestaat ook een band die u om uw middel draagt tijdens het slapen. Er zit een plat klein apparaatje aan deze band die uw slaaphouding registreert en afhankelijk van de houding een vibratie geeft zodat u niet meer op de rug slaapt. Indien er geen ademstops zijn tijdens het slapen wordt dit meestal niet vergoed door de zorgverzekering.
Voor uitgebreide informatie verwijzen we u naar de NightBalance van Philips.
Wij werken samen met twee leveranciers Mediq en Vivisol.
Neusspreider of pleisters
In sommige gevallen worden de klachten verergert door een nauwe neusgang. Hiervoor kunt u door middel van een pleister (aan de buitenzijde van de neus) of een spreider (aan de binnenzijde van de neus) de neusgangen meer openen. Dit wordt niet vergoed door de zorgverzekering.